LIPUT 2023

Jutajaisten Pohjoista Folkia! -konsertti kokoaa pohjoisen folkin osaajat samalle näyttämölle Korundiin lauantaina klo 18. Tunnelmat vaihtelevat modernista kansantanssista ja -musiikista perinteisempiin sävyihin. Konsertissa kuullaan ja nähdään kattavasti Suomen eri perinnealueiden tanssia ja musiikkia.

Esiintyjinä ovat Siepakat mukana useamman ryhmän voimin. Lisäksi nähdään Sirkus Taika-Aika, Santasport Tanssi, Kaisa Ristiluoma, Hehku ja Rällä.

Lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, liput 15/20€.


Pelimanni-illat Kauppayhtiöllä tarjoavat livemusiikkia ja mahdollisuuden osallistua jameihin tanssien tai soittaen! 

Perjantaina lauteilla on rovaniemeläisiä kokoonpanoja: kansanmusiikkiyhtye Hehku ja harmonikkataiteilija Kaisa Ristiluoma. Kaisan mukaan hyppää myös uusi kansanmusiikkikokoonpano Ankia! Illan jamiemäntänä toimii Kaisa. 

Lauantaina kuullaan pohjoisia kokoonpanoja Oulusta ja Sodankylästä. Illan aloittaa oululainen Rällä, jonka jälkeen Sodankylän M:n pelimannit jatkavat soittoa. Jami-isäntänä bändien jälkeen toimii Jukka Hannula!

Lisämauste saadaan, kun Hi7eHi7e tuo iltaan Folkit ja Funkit vinyylilevyjen muodossa!

Perjantaina ja lauantaina 8.-9.9. klo 21 Kauppayhtiöllä, liput 10€.

Klo 22 eteenpäin tapahtuman ikäraja on K18. 


Verensulkusanoja on Riina Hosion koreografioima ja ohjaama kokoillan tanssiteos kateudesta, sen sisartunteesta häpeästä sekä sanojen ja sanallistamisen voimasta. Verensulkusanat ovat parannusloitsuja haavojen sulkemiseen. Teoksen koreografia on saanut inspiraationsa suomalaisesta ja karjalaisesta loitsuperinteestä sekä ennen kaikkea karjalaisten perinnetanssien liikekielestä ja kehollisuudesta. Teoksessa erilaiset ääneen lausutut ja pään sisälle piiloutuneet loitsut, eli luvut tai sanat, yhdistyvät alaspäin sykkivään liikevoimaan ja herkistä herkimpään liikkeen kuunteluun. Motoran Pelmakat ilmentävät teoksessa taidokkaasti tanssillaan ja kehojen liikekielellä universaaleja motiiveja, etsien samalla mielen sisäistä joustoa. Tanssin ammattilainen, tanssiva lavarunoilija Mitja Pilke on teoksen karismaattinen keskushahmo kaikessa maanisuudessaan ja traagisuudessaan. Teosta varten sävelletty ennakkoluuloton musiikki sekä teoksen äänisuunnittelu on Teemu Eerolan käsialaa. Verensulkusanoja-teokselle myönnettiin Eläköön Folk! -gaalassa Vuoden tanssiteko 2021 -palkinto. 

Teoksen koreografi Riina Hosio on Vantaalla asuva rovaniemeläislähtöinen kansantanssija, tanssitaiteilija ja tanssinopettaja (AMK). Rovaniemen lisäksi Hosion juuret kietoutuvat tiukasti myös Ranualle. Hosio tanssii, esiintyy, koreografioi, opettaa ja organisoi tanssitaiteen freelancerina erityisosaamisenaan suomalainen ja karjalainen kansantanssi.

Verensulkusanoja nähdään perjantaina 8.9. klo 19 Kulttuuritalo Wiljamissa, liput 10€.
Tutki, temmellä ja taiteile Koskipuistossa klo 12 alkaen Lasten Jutajaisissa.
Luvassa on Sirkus Taika-Ajan, Jutaringin ja Siepakoiden kansantanssiryhmien esityksiä. Juontajana toimii viime vuodelta tuttu Prinsessa Homssantomssa. Paikan päältä löytyy myös kaikille tuttu joulupukki, jolle voi käydä esittämässä joululahjatoiveensa.

Työpajoista löytyy kepparirata, tanssi-, letitys-, sirkus-, teatteri- ja kansallispukupaja. 

VAPAA PÄÄSY


ESIINTYJÄT 2023

Hehku on kansanmusiikkiyhtye Rovaniemeltä, joka koostuu nuorista soittajista. Siepakoiden kansantanssiryhmän harrastajista koottiin yhtye, jonka völjyyn liittyi myös kansanmusiikista kiinnostunut alttoviulisti Eero. Hehkussa soittaa Juho Määttä, Veera Moilanen, Julius Sarajärvi ja Eero Viljanen. Soittimina kuullaan kitaraa, busukia, kontrabassoa, harmonikkaa ja alttoviulua. Hehkun ohjelmisto koostuu perinteisistä läntisen ja itäisen perinteen kappaleista, ripauksella uudenlaisia sovituksia. Lisäksi Hehku esittää myös itse säveltämiään kappaleita. Hehkun tunnistaa hyvästä svengistä, kauniista sanoista ja tunteikkaasta laulusta. 

Hehku esiintyy perjantaina 8.9. klo 21 Kauppayhtiöllä pelimanni-illassa, liput 10€ sekä osana Pohjoista Folkia! -konserttia lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, liput 15/20€.Kaisa Ristiluoma on freelancer-muusikko ja -säveltäjä Lapista. Kaisa on monipuolinen muusikko, joka on työskennellyt mm. Tanssiteatteri Rimpparemmillä sekä Rovaniemen ja Oulun teattereilla. Muita yhteistyökumppaneita viime vuosilta ovat olleet Sointi Jazz Orchestra, Lapin sotilassoittokunta, Sirkus Taika-Aika ja Oulu All Star Big band. Muusikon työn lisäksi hänen toimenkuvaansa kuuluu säveltäminen, sovittaminen, pienet roolityöt ja enenevässä määrin myös musiikin tuottaminen.

“Rakastan teatteria, elokuvia ja livekeikkoja, mutta vastapainoksi luonnossa liikkuminen ja rauha ympärilläni on äärettömän tärkeää. Musiikki on minulle tarinoiden ja tunteiden välittämistä, parhaimmillaan terapeuttista sielun ravintoa. Tekeminen tuntuu merkitykselliseltä jos onnistun koskettamaan yhtäkin kuulijaa ja luomaan hieman lisää hyvää tähän maailmaan.“

Kaisa Ristiluoma esiintyy perjantaina 8.9. klo 21 Kauppayhtiöllä pelimanni-illassa, liput 10€ sekä osana Pohjoista Folkia! -konserttia lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, 15/20€.


M:n pelimannit on Sodankyläläinen pelimannimusiikkiyhtye, joka soittaa suomalaista ja skandinaavista kansanmusiikkia rennolla otteella perinteitä kunnioittaen. Kuusihenkisen yhtyeen soittimistoon kuuluu viulu, haitari, mandoliini, nokkahuilut, harmooni ja kontrabasso. Lisäksi laulu kuuluu vahvana osana ohjelmistoa.

M:n pelimannit esiintyvät lauantaina 9.9. klo 21 Kauppayhtiöllä Pelimanni-illassa, liput 10€.


Oululaisen kansanmusiikkiyhtye Rällän tyyli on perinteistä, Pohjois-Pohjanmaan upeaa pelimanniperinnettä asiantuntevasti ja lempeästi jatkavaa soittoa. Spelaaminen on rouhean taidokasta ja spontaania. Sovitukset syntyvätkin usein siinä hetkessä soittajien välisestä kuuntelusta ja kommunikaatiosta. Yhtyeen ohjelmiston painopiste on vanhoissa pohjoispohjalaisissa soitteissa, vaikka mukana on kappaleita myös pohjoisen Suomen pelimannien repertuaareista. Iso osa Rällän identiteettiä on tanssisoitto, musiikin ja tanssin saumaton yhteispeli ja kommunikointi yhdessä tanssijoiden kanssa. Parhaimmat hetket yhtye on kokenut kun muusikot ja tanssijat yhdessä pääsevät tässä sanattomassa ja saumattomassa kommunikoinnissa jollekin aivan uudelle tasolle. Rällä on esiintynyt lähes kaikilla merkittävimmillä kansanmusiikifestivaaleilla kotimaassa ja keikkaillee aktiivisesti ympäri Suomea, mutta erityisesti pohjoisemmassa Suomessa. Yhtyeestä muodostettu viuluduo sijoittui toiseksi vuonna 2022 kansallisessa Konsta Jylhä -pelimannikilpailussa ja vuonna 2023 se sai Vuoden Tulokas -palkinnon.

Rällä esiintyy lauantaina 9.9. klo 21 Kauppayhtiöllä Pelimanni-illassa, liput 10€ sekä osana Pohjoista Folkia! -konserttia lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, liput 15/20€.


Santasport Tanssi on toisen asteen tanssialan koulutus, josta valmistuu ammattitanssijoita. Opinnot painottuvat tanssijan perustehtävien hallintaan sekä tarjoaa mahdollisuuden kehittää tanssiteatterillista sekä musiikkiteatterillista osaamista laaja-alaisesti.

Santasport Tanssi esiintyy osana Pohjoista Folkia! -konserttia lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, liput 15/20€.


Siepakat on rovaniemeläinen nuorisoseura, jossa kansantanssia ja -musiikkia harrastaa yli 100 jäsentä. Nuorimmat ovat taaperoita ja yläikärajaa ei ole. Toimintaa on vauvasta vaariin. Siepakat on perustettu vuonna 1977 ja se on matkustanut Suomen lisäksi laajasti ulkomailla tuomassa Pohjoista kansantanssia ja musiikkiosaamista näkyväksi. 

Siepakat esiintyy Jutajaiset kylillä-tapahtumassa elokuussa, Lasten Jutajaisissa la 9.9. Koskipuistossa sekä osana Pohjoista Folkia! -konserttia lauantaina 9.9. klo 18 Korundissa, liput 15/20€.